Šola za kinološke vzgojitelje in inštruktorje

Prvi tovrstni visoko kakovostni program usposabljanja v Sloveniji, namenjen tistim, ki se želijo usposobiti za poklic kinološkega vzgojitelja in kasneje kinološkega inštruktorja ter, ki želijo, s svojim znanjem in delom, pomagati psom in ljudem pri ustvarjanju kvalitetnega sobivanja

Sanjski poklic za ljubitelje psov

POSTATI KINOLOŠKI VZGOJITELJ ali INŠTRUKTOR

Si predstavljaš, da se zjutraj zbudiš z mislijo, da je tvoj prvi službeni sestanek, srečanje s psom in njegovo družino v prečudoviti naravi, na svežem zraku, v sproščenem vzdušju? Zahvaljujoč tvoji pomoči bodo psi in njihovi skrbniki uspeli ustvariti posebno povezavo, ki jim bo pomagala odpraviti njihove težave in vzajemno osebnostno zrasti.

In čeprav se bo delavno okolje lahko menjalo boš v sebi nosil vedno en poseben občutek zadovoljstva, sreče in izpolnjenosti, ker boš v stiku s psi, s sabo. Je lahko še kaj lepšega od tega?

Ne le poklic, ampak spremenjen način življenja

Postati kinološki vzgojitelj ali inštruktor ni samo služba, ampak način življenja. Želimo si stika z naravo, torej s tistim pravim in globokim delom nas samih. Želimo razumeti življenje, imamo strast do bioloških sistemov, skupinske dinamike, komunikacije in subtilnih signalov, ki si jih živali med sabo pošiljajo pri sporazumevanju. Želimo se učiti od njih in ponesti to njihovo modrost s seboj, kamor koli gremo. Ko smo s psi, se počutimo kot doma in vse dobi svoj smisel. Na vse to ne gledamo iz vidika znanstvenika, ampak z ljubeznijo in zavestjo, da psi niso otroci, ampak misleča in čuteča bitja, z specifičnimi potrebami, potrebami, ki jih včasih želimo zadovoljiti še pred našimi. Okrog živali in ljudi želimo ustvariti tako okolje, ki jim bo pomagalo izraziti njihove potenciale, torej postati in se razviti v najboljšo različico sebe.

To je osnovna vizija, ki jo ima ustanoviteljica akademije, Sara Čotar, in ki želi, da se vtisne v srca Slovencev, tako skrbnikov psov kot tistih, ki se amatersko ali profesionalno ukvarjajo s kinologijo in ki s tem doprinašajo veliko vrednost naši skupnosti.

Na psa gledamo celostno. Naše tečajnike podučimo o vsem, kar morajo vedeti, da bo njihov štirinožni prijatelj najsrečnejši pes daleč naokrog. Srečen in zdrav pes je tudi bolj učljiv in prijetnejši pes.

Komu je program kinološkega vzgojitelja 1. stopnje namenjen?

Program 1. stopnje priskrbi udeležencu akademije osnovne veščine za vstop v svet novodobne kinologije in podlago za nadaljevanje šolanja v naslednjih dveh stopnjah kot vzgojitelj 2. stopnje in kinološki inštruktor za kognitivno-vedenjsko prevzgojo psov.

 Učencu nudi osnovna znanja za pravilno in korektno delo s psi,
za bolj efektivno komunikacijo, kar so nepogrešljivi elementi pri delu za:

 • kinologe in vse strokovnjake v sektorju, ki želijo začeti z novim pristopom in razširiti svoje znanje
 • odgovorne lastnike, ki želijo imeti poglobljen okvir znanja, s katerim bodo lahko pravilno živeli z novim družinskim članom
 • upravljavce in prostovoljce zavetišč, ki želijo podlago za lažje in kvalitetnejše opravljanje svojega dela
 • vzreditelje, ki želijo dvigniti raven njihove vzreje na višji nivo in doprinesti slovenski kinologiji
 • tekmovalce v kinoloških disciplinah, ki želijo pridobiti več znanja za boljše razumevanje psa, za učenje pravilnih komunikacijskih tehnik in lažje doseganje boljših rezultatov
 • dog sitterje, pasje sprehajalce, ki želijo imeti več kompetenc pri delu s strankami
 • veterinarje in veterinarske tehnike, ki si želijo izpopolniti svoje znanje o psih ter na lažji in bolj zavesten način opravljati svoje klinično delo
 • osebe, ki želijo biti kinološki vzgojitelji in delati v zavetiščih, psarnah, sodelovati s kinološkimi inštruktorji in vedenjskimi veterinarji ter pomagati lastnikom in njihovim psom pri vzgoji 

Program Akademije Mi2 je razdeljen na tri letnike:

1. Kinološki vzgojitelj 1.stopnje (21. september 2024)

2. Kinološki vzgojitelj 2.stopnje (pomlad 2025)

3. Kinološki inštruktor za kognitivno-vedenjsko prevzgojo psov (pomlad 2026)

21. septembra 2024 začenjamo v Grgarju (Nova Gorica) s peto generacijo kinološkega vzgojitelja 1. stopnje. Program bo sestavljen iz 5 modulov (vikendov), ki bodo potekali 1x na mesec, cel vikend od 9.00 do 18.00. En modul bo sestavljen iz dveh dni, vsak dan 8 ur, torej 16 ur na vikend, skupno 80 ur teorije in prakse za prvo stopnjo (1. letnik). Tečajniki bodo delali vsak s svojim psom, v primeru da je tečajnik brez psa bo lahko vadil vaje s psi od sošolcev (vseeno pa priporočamo, da učenec brez psa doma dodatno vadi s psi od prijateljev, zavetiškimi psi ali drugimi). Po dogovoru bo možno nadomeščati izgubljene termine z naslednjo generacijo (če bodo razmere dopuščale s svojim psom, drugače brez psa). Pogoj za pristop k izpitu pa je tudi 90% prisotnost, kar pomeni da lahko učenec manjka le 8h, tj. en dan. Program bosta vodili dr. vet. med. Elisabetta Elianto in prof. švz. Sara Čotar. Predavanja bodo potekala v italijanščini, za simultani prevod, skripto in predstavitve v slovenskem jeziku (powerpoint) bo poskrbljeno. 9. 2. 2025 bo praktični in teoretični del izpita, ko bodo posamezniki s pozitivno oceno prejeli neformalni naziv kinološki vzgojitelj 1. stopnje in bodo lahko tako napredovali v naslednji letnik.

Program Akademija Mi2

EKIPA PREDAVATELJEV

Akademija Mi2 sodeluje z domačimi in tujimi, kompetentnimi ter priznanimi strokovnjaki iz različnih področij, ki skupaj soustvarjajo bogat program šole, prinašajo najnovejša znanja iz dotičnih področij ter tako skrbijo za kvaliteto programa in uresničevanje poslanstva šole.

Sara Čotar
Sara Čotarprof. šp. vzg.
Ustanoviteljica Akademije Mi2, inštruktor za kognitivno-vedenjsko prevzgojo psov in ustanoviteljica pasje šole Mi2, DogCoach za pse in njihove družine s skoraj 20-letnimi izkušnjami pri delu s psi.

www.pasjasolami2.com

Elisabetta Elianto
Elisabetta Eliantodr. vet.med
Specializirana za vedenje živali, strokovnjakinja homeotoksikologije in integrativnih terapij, predavateljica za AAA in AAT, kinološka inštruktorica in predavateljica na različnih kongresih, institucijah in fakultetah v Italiji.

www.elisabettaelianto.com

Petra Gjureč
Petra GjurečThe Trust Technique Practitioner
Pridobiva znanja iz integrativne telesne psihoterapije in znanja s področja zdravljenja travm pri ljudeh prenaša v svet živali. Skrbnike psov uči, kako se preko čuječnosti povezati s psom in mu pomagati do občutka varnosti.

www.prisluhnitizivalim.com

Anita Gomezel
Anita GomezelUniv.dipl. socialna pedagoginja
Terapevtka transpersonalno kognitivne terapije (TCT), učiteljica jasne komunikacije in temeljnega odpuščanja.

www.osebni-razvoj.si

Petra Zor
Petra Zoruniv. dipl. biol.
Tellington touch™ practitioner, pasji nutrigenomik in manualna terapevtka za živali.

Andreja Rusjan
Andreja Rusjandr. vet.med
Veterinarka, certificirana BICOM bioresonančna in Bachova terapevtka ter homeopatinja za živali ( IAVH certifikat).

GEAVET celostna obravnava živali

Vsebina programa

Vsebina Programa je interdisciplinarne narave in zajema najnovejša dognanja iz etologije, pedagogike, biologije, medosebnih motivacijskih sistemov, kognitivne nevroznanosti, funkcionalne neurologije, kognitivno-vedenjske terapije:

 • zgodovina kinologije
 • nov pristop – kognitivno zooantropološki pristop
 • pasme psov in motivacije
 • osnove kognicije (zaznavanje, koncentracija, spomin, učenje itd…),,
 • motivacijski sistemi pri psih (Roberto Marchesini)
 • potrebe psa
 • igra (različni tipi iger, igre vohanja, mentalne igre, HBG-HumanBodyGym, itd.)
 • omejitve behaviorizma
 • smiselnost oz. nesmiselnost teorije o dominanci ter sočutno vživljanje v psa in vodenje
 • verbalna, paraverbalna in neverbalna komunikacija s psom
 • jasna komunikacija med kinološkim vzgojiteljem in skrbnikom psa
 • zdrava prehrana psa
 • prva pomoč pri psu
 • manipulacije in masaža psa
 • primerna oprema in negativni učinki uporabe neprimerne opreme
 • centripetacija in centrifugacija
 • sprehod, vlečenje na povodcu, upravljanje psa na prostosti in odpoklic
 • čutila in zaznavanje
 • razvojna obdobja mladička
 • nagrajevanje psa
 • proksemika 
 • aplikacija pridobljenega znanja v praktičnih vajah s svojim oz. drugim psom

Kaj bo pridobil udeleženec programa

 • najnovejše znanje iz vzgoje, socializacije in miselnih procesov psa
 • mentorsko podporo za čas trajanja programa po e-pošti ter direktno podporo med samimi moduli
 • ključne vsebine programa v natisnjeni ali elektronski obliki
 • fb-skupino, kjer si bo lahko izmenjal mnenje in se posvetoval s sošolci
 • kvalitetno delovno okolje (ograjene površine z različnimi ovirami in rekviziti ter pokrit hlajen/ogrevan prostor)
 • potrdilo o opravljenem neformalnem izobraževanju (diploma)

Podelitev naziva

Po uspešno zaključenem usposabljanju 1. letnika, bo udeleženec Programa AKADEMIJE Mi2 prejel diplomo Kinološki vzgojitelj 1. stopnje. S pridobljenim znanjem in s tem nazivom lahko prične s profesionalno kariero prek svojega lastnega podjetja.  Akademija Mi2 je Program v okviru neformalnega oz. dodatnega izobraževanja in pri nas NI akreditiran s strani Kinološke zveze Slovenije (tako bo do nadaljnjega tudi ostalo).

Možnosti nadaljevanja programa v višje nazive

Po uspešno zaključenem izpitu prvega letnika in pridobljenem nazivu kinološki vzgojitelj 1. stopnje bo udeleženec programa lahko nadaljeval z šolanjem v naslednji letnik, kjer bo razširil in poglobil znanja iz prve stopnje. Program 2. letnika bo sestavljen iz 9 modulov (8+1, zadnji bo namenjen praktičnemu in teoretičnemu preverjanju znanja), ki bodo potekali 1x mesečno, en cel vikend, 8h na dan, 16h na vikend, skupno torej 9 x 16h = 144 ur teorije in predvsem prakse. Ob zaključenem izpitu bo pridobil udeleženec programa naziv KINOLOŠKI VZGOJITELJ 2. STOPNJE.

Na koncu šolanja bo kinološki vzgojitelj 2.stopnje imel veščine za samostojno delo s psi v različnih starostnih obdobjih, s čimer bo preprečil vedenjske težave, ki se lahko razvijejo zaradi napačnega dela s psi in nerazumevanjem pasje psihologije in njihovega delovanja. Delal bo lahko tudi s psi, ki imajo lažje vedenjske težave, ki izhajajo iz napačnega vsakdanjega življenja. Pri psih z težjimi vedenjskimi težavami pa bo še potrebno sodelovanje z inštruktorjem za kognitivno-vedenjsko prevzgojo psov oziroma pri najtežjih primerih sodelovanje z vedenjskim veterinarjem.

Cilj pridobljenih veščin bo razvijati prilagodljiv in prožen značaj udeleženca akademije, ki se zna vključiti v svet stranke in uravnovesiti odnos pes-skrbnik. Pridobljene spretnosti bodo omogočale kinološkemu vzgojitelju 2. stopnje delo z družinami, kjer je pes del družinskega sistema in kjer bo kinološki vzgojitelj 2.stopnje deloval z odnosi družinskih članov (vključno s psom), skozi odnos in za odnos po prilagojenih poteh, ki omogočajo oblikovanje učnega procesa, ki je do vseh udeleženih pošten, odgovoren, uravnotežen in zaveden.

Kinološki vzgojitelj 2. stopnje bo tudi strokovnjak, ki bo lahko izvajal predposvojitvene obiske, torej bo pomagal družini pri izbiri najprimernejšega psa in jim dal napotke kako ga uvesti v družinsko okolje. Usposobljen bo tudi za oblikovanje vzgojnih programov tako za individualne kot skupinske programe (puppy class/mala šola, puppy party, ure socializacije in komunikacije, skupinski sprehodi, delavnice, itd.). Usposobljen bo za učenje klasičnih povelj (kot so sedi, prostor, poleg, različni trikci) kot tudi bolj zapletenih zahtev (odpoklic, lepa hoja na povodcu, pravilne komunikacijske dinamike v družini, prepoznavanje potreb posameznega psa, vključevanje v urbano okolje, primerne igre in kognitivne dejavnosti, itd).

Po opravljenem drugem letniku se bo program Akademije Mi2 nadaljeval z zadnjo, 3. stopnjo, šolo za KINOLOŠKE INŠTRUKTORJE ZA KOGNITIVNO-VEDENJSKO PREVZGOJO PSOV, ki bodo usposobljeni za prevzgojo psov, torej najrazličnejših problematičnih vedenj pri psih kot so ločitvena tesnoba, agresivnost, reaktivnost, obsesivno-kompulzivne motnje, plašnost, fobije, itd. Pri psih z patološkimi vedenjskimi težavami pa bo za korenite spremembe potrebno timsko delo in sodelovanje kinološkega inštruktorja z vedenjskim veterinarjem, ki bo v zelo neuravnoteženih družinskih sistemih postavil diagnozo in nakazal na katerih področjih bo potrebno delo.

Mnenja udeležencev Akademije Mi2

Plačilni pogoji

Ko bomo prejeli vašo prijavo, vam bomo v najkrajšem možnem času odgovorili (1–2 dni). Če odgovora ne dobite, nam, prosim, pišite na pasjasola.mi2@gmail.com. Po elektronski pošti vam bomo poslali vprašalnik, s katerim bomo preverili, ali ste ustrezni kandidat za Akademijo Mi2 ter ali je vaš pes primeren kandidat za udeležbo v 1. letniku (v prvem letniku se ukvarjamo z netežavnimi psi, od drugega letnika naprej pa tudi s težavnimi). Če boste na Akademijo Mi2 sprejeti, vas bomo o tem obvestili v roku enega tedna ter vam po elektronski pošti poslali nekaj dokumentov: Splošne pogoje in pravila Pasje šole Mi2, Pogodbo o sodelovanju, Prijavnico ter račun. Po plačilu računa boste imeli zagotovljeno tudi mesto na Akademiji Mi2.

Plačilo je možno na dva načina in sicer:

 1. vpisnina 200,00 EUR, ki jo je potrebno poravnati skupaj s 1. obrokom (220,00 EUR), in 4 obroki po 220,00 EUR (skupaj 1.300,00 EUR) ali
 2. plačilo v enkratnem znesku 1.300,00 EUR.

Število mest je omejeno. 

PRIJAVA V AKADEMIJO Mi2

  Ime in Priimek

  E-mail

  Telefon

  Način Plačila
  plačilo v enkratnem znesku 1.300€plačilo vpisnine 200€ + plačilo na obroke 5 x 220€= 1.300€

  PREJMI BREZPLAČNO KNJIGO

  MISELNA
  ZAPOSLITEV PSA

  Prijavi se na e-novičke in prejmi 14 praktičnih idej za pripravo pasjih miselnih iger, ki vaju bodo v trenutku bolj zbližale in okrepile vajin odnos.

  prijavi se