6 TEMELJNIH POTREB PSA

Če želiš, da bo tvoj pes srečen moraš vedeti, kaj tvoj pes rabi, kaj išče v svetu, katere so njegove potrebe. Vsako vedenje, ki ga pes kaže, ima svoje korenine v potrebah, ki jih pes skuša zadovoljiti. Torej tudi takrat, ko se pes obnaša neprimerno, ne pomeni, da ti želi nagajati, ampak le skuša zadovoljiti določeno potrebo.

Spodaj ti predstavljam pripomoček, ki ti bo pomagal priti do odgovorov. Piramida potreb, ki jo je Dog coach Angelo Vaira priredil za pse po psihologu A.Maslowu, je psihološka teorija, ki deli potrebe na  osnovne – nižje (ki jih vsak izmed nas potrebuje za preživetje) ter višje (ki jih vsak izmed nas potrebuje za osebno rast in razvoj).  Glede na njihovo pomembnost, so razvrščene v tako imenovano hierarhijo potreb, kjer je potrebno, da so najprej zadovoljene osnovne potrebe (spodnji del piramide), preden stopimo na naslednji nivo.

Vabim te, da si dobro pogledaš piramido potreb in razmisliš, če mogoče katera potreba pri tvojem psu ni zadovoljena, kajti tu se zna skrivati težava in hkrati odgovor na tvoje vprašaje.

1.       FIZIOLOŠKE POTREBE 

So tesno vezane na preživetje. To so jesti, piti, spati, razmnoževati se, dihati, počutiti se dobro in ne v stresu, biti zdravi, gibati se. Hrana naj bo čim bolj kvalitetna, po potrebi doma pripravljena, sveža (kuhana ali surova). Če nimaš te možnosti in pes dobiva konzervirano ali suho hrano, naj bo le ta dobre kakovosti. Kajti same gole kalorije ali hrana, ki psu škodi (alergeni in druge škodljive snovi) znajo narediti psa še bolj razdražljivega, hiperaktivnega, bolnega, itd. Primer hladno stiskane suhe hrane za pse (peleti, ne briketi) ali mokre hrane za pse v pločevinkah ali klobasah najdete na tej povezavi:

https://www.lokanadom.si/hrana-za-domace-zivali

Gibanje je za psa izrednega pomena zato pes, ne more ležati cele dneve doma ali še slabše biti celo življenje v pesjaku, na verigi ali v hišnem boksu.

Psi ne morejo in ne smejo biti cele dneve zaprti v hišnem boksu/kletki! To je mučenje živali in je ravno tako nenaravno kot biti cele dneve zaprt v pesjaku ali na verigi , če izvzamem ven specifične primere in uvajalna obdobja (mladički ali na novo posvojeni psi), ko psa res ne moremo pustiti varno samega v stanovanju in ga moramo res občasno zapreti v kletko. Psa je potrebno čimprej naučiti kako se lahko umirjeno in brez uničevanja živi v stanovanju, saj ga bomo v nasprotnem primeru res morali imeti celo življenje v času naše odsotnosti v kletki.

Pes rabi svobodno gibanje po prostoru in vsaj dva daljša sprehoda na dan, mlad pes pa več krajših. Seveda je tudi preveč gibanja in premalo počitka lahko zelo škodljivo za psa. Vse aktivnosti naj bi bile izvedene na tak način, da povzročajo čim manj stresa zato so izrednega pomena nenasilna komunikacija, dovolj počitka, umirjeno okolje, uporaba primerne opreme, itd.

2.       POTREBA PO VARNOSTI

Se nanaša na psihično varnost, da npr.psa ni strah lastnega skrbnika, da ga ni strah okolice in stvari, ki ga obdajajo; socialno varnost, da ve da ima podporo in zaščito družinskih članov. Pomembna je tudi varnost glede pričakovanj, torej, da določena pravila veljajo vedno in ne da enkrat mu je pri pozdravljanju dovoljeno skakati po hlačah, naslednjič pa ne, ker imamo nove hlače in bomo nanj kričali ali ga celo udarili. Tak pes se nas bo bal, ker nas bo imel za nepredvidljive.

Ležišče naj bo postavljeno na tako mesto, kjer se pes resnično počuti varnega in se lahko odpočije (ne na prehodna območja).

In pozor na otroke! Če želimo zaščititi otroka pred psom je prvo pravilo, da zaščitimo psa pred otrokom! Zelo uporabne so ograjice ali pasji boksi.

Zelo pomembno je tudi katero opremo dajemo na psa. Tako s katero pes sproščeno in brez strahu hodi na okrog ali tako, ki ga spravlja v stisko in se potem počuti še bolj ogroženega in se zato njegove vedenjske težave le še stopnjujejo?

Primer kvalitetne in strokovno oblikovane opreme najdete na tej povezavi: trgovina

3.       POTREBA PO PRIPADNOSTI IN LJUBEZNI

Pes je socialno bitje in si želi biti del skupine, del družine. Želi si biti z nami in ne sam zunaj na vrtu! Zelo pomemben je čas, ki ga preživimo s psom. Torej pes je srečen tudi ko nas spremlja pri različnih opravilih ali pa samo leži zraven nas, ko beremo knjigo. Po drugi strani je važna tudi kvaliteta časa, ki ga preživimo skupaj s psom: igra, skupno raziskovanje novih poti, sprehodi, »starševska skrb« oz. negovanje oz. skrb za drugega družinskega člana oz. izkazovanje naklonjenosti (v našem primeru npr. nežno in prijetno krtačenje, ki ga psi, ki so tega vajeni obožujejo).

PREJMI BREZPLAČNO KNJIGO

MISELNA
ZAPOSLITEV PSA

Prijavi se na e-novičke in prejmi 14 praktičnih idej za pripravo pasjih miselnih iger, ki vaju bodo v trenutku bolj zbližale in okrepile vajin odnos.

prijavi se

4.       POTREBA PO SPOŠTOVANJU

Pes ima potrebo po dostojanstvu, da se ga spoštuje kot posameznika. Torej,

če ga pogosto ignoriramo, mu kričimo in ga kaznujemo, mu neprestano ukazujemo za vsako stvar kot so pridi sem, lezi dol, stoj, ne se premikat, ne to, ne ono, se pes ne bo počutil srečnega, spoštovanega. V sebi ima močno potrebo, da ga cenimo, da ga imamo radi in ja, da ga sprejmemo takšnega kakršen je.

Vsa komunikacija, učenje novih stvari ali pa dopovedovanje, da se česa ne sme, se naredi na njemu razumljiv, spoštljiv in prijazen način. Le tako se bo počutil vrednega, sposobnega in pomembnega.

5.       POTREBA PO RAZNOLIKOSTI

Pes je inteligentno bitje in rabi početi različne stvari, imeti raznoliko življenje. Monotonost in dolgčas ga ubijata ravno tako kot nas. Torej, če ti pes koplje luknje po vrtu ne počne tega, ker ti želi nagajati, ampak zelo verjetno, ker nima drugega dela. Pes potrebuje raznolikost kot so igra, sprehodi, sodelovanje z skrbnikom, druženje z pasjimi prijatelji, učenje novih stvari, iskanje, vohanje in seveda počitek.

 

6.       POTREBA PO URESNIČITVI POTENCIALOV

Vsak pes je edinstven in neponovljiv. Ima potenciale  (danosti v sebi), tako pasemske kot individualne, ki čakajo, da se realizirajo.

Tako bo npr. labradorec najsrečnejši, če bo lahko v dobri družbi ljudi ali drugih živali, ker je zelo družaben in če bo lahko prinašal stvari in izvajal aktivnosti v vodi. Bordercollie bo srečen, če bo lahko po navodilih vodnika lahko izvajal različne naloge, najrajši pa spravljal osebke na kup, pa naj si bo živalske ali človeške. Poleg pasemskih karakteristik (značilnosti vsake posamezne pasme) pa je potrebno ugotoviti še katere so individualne posebnosti vsakega posameznega psa. Le-te se najlažje ugotovi tako, da se psa spozna preko različnih skupnih aktivnosti oziroma preko skupnega življenja.

Za zaključek naj navedem še dva primera v praksi:

Primer 1: Ko se odpravljamo zjutraj na sprehod in nas pes ne sliši ko mu rečemo sedi (5.stopnička v piramidi, potreba po raznolikosti), je to mogoče zato, ker ga mogoče tišči na malo in veliko potrebo (1.stopnička v piramidi, fiziološka potreba). Zato svetujem, da se naslednjič odpravimo ven malo prej, da nas bo kuža lažje počakal, da se pripravimo za sprehod.

Primer 2: Na sprehodu pes izredno vleče na povodcu. Prva stvar, ki vam svetujem je, da se vprašate “zakaj moj pes vleče na povodcu?”. Če je npr.odgovor “zaradi strahu” je potemtakem potrebno zadovoljiti najprej potrebo po varnosti, ki je na drugi stopnički piramide potreb, torej pred potrebo po raznolikosti (lepa hoja na povodcu), ki je na 5. stopnički. V praksi bi to pomenilo, da moramo najprej spraviti psa na mesto, kjer se bo počutil varnega, ne glede na to, ali je do tja vlekel na povodcu ali ne in začeti razmišljati, kako bomo odpravili ta strah. Šele ko bo strah odpravljen bo pes sam od sebe prenehal vleči na povodcu.

Čeprav so potrebe navedene po hierarhični lestvici, iz izkušenj vidim, da se istočasno lahko zadovolji tudi več potreb hkrati, kot to lahko naredimo npr. z dobro strukturirano igro.

Tako, sedaj, ko veš, katere so potrebe psa, vabljen/a, da ponudiš psu tisto, kar rabi. Na ta način naj bi nezaželena vedenja izginila kar sama od sebe. Ja, prav si slišal/a. Če pa so ta vedenja že toliko zakoreninjena, pa bo potrebnega več poglobljenega dela in te zato vabim v našo Akademijo Mi2, s katero boš imel/a priložnost, raziskati pasje globine do potankosti in se naučiti gledati na svet iz pasje perspektive. Z šolo za kinološke vzgojitelje in inštruktorje pričnemo 24.6. v Ljubljani ter 16.9.2023 v Grgraju. Prijave potekajo do zapolnitve mest. Več o Akakdemiji za kinološke vzgojitelje in inštruktorje si lahko prebereš tukaj:  AKADEMIJA MI2

Število mest je omejeno. Za zgodnje prijave do 31.3.2023 velja 4% popust.
PREJMI BREZPLAČNO KNJIGO

MISELNA
ZAPOSLITEV PSA

Prijavi se na e-novičke in prejmi 14 praktičnih idej za pripravo pasjih miselnih iger, ki vaju bodo v trenutku bolj zbližale in okrepile vajin odnos.

prijavi se