Sama pri šolanju, vzgoji in prevzgoji psov uporabljam najnovejše pristope in prijazne metode kar pomeni, da psa ne kaznujem, kričim, tolčem ali uporabljam razne averzivne tehnike in pripomočke. Varnost vseh vpletenih in dobro počutje psa sta mi vedno na prvem mestu. Zato veliko pozornosti namenjam tudi opremi. Iz izkušenj vem, da ni vsaka oprema, ki jo najdemo na tržišču dobra in primerna za naše štirinožne prijatelje. Sama svetujem oprsnico tipa H (na hrbtu je vidna črka H, spredaj na prsnem košu pa črka Y) iz več razlogov:

 • psihološko se pes, tako kot vsako drugo bitje, počuti bolje, če ni davljen in vlečen za vrat. Psi se v zelo resnih situacijah kaznujejo z ugrizom za kožno gubo na zgornjem delu vratu, ugriz v spodnji del vratu je namenjen usmrtitvi nasprotnika. Zato je pasji vrat zelo občutljiv na vsakršno dotikanje, še posebej pa na pritiskanje in zatezanje, kar se konstantno dogaja pri ovratnicah in zateznih ovratnicah (da o ostalih pripomočkih kot so haltiji, električne ovratnice, ovratnice na bodice, ovratnice, ki špricajo razne tekočine v psa, niti ne govorimo),
 • iz zdravstvenega vidika je vrat ravno tako zelo občutljiv. Zunanjost vratu prekriva koža, ki je zaščitena pred zunanjimi dejavniki z dlako, katera pa se ne more ubraniti poškodbam, ki jih lahko povzročijo zgoraj omenjeni pripomočki.

Pri vlečenju na povodcu, ko je pes pripet na ovratnico, se znotraj vratu lahko zgodi veliko poškodb, kot so npr.:

 • poškodba sapnika in težave povezane z dihanjem (pozor pasme s potlačenimi gobčki!),
 • poškodbe požiralnika in podjezičnice (oteženo in boleče požiranje),
 • poškodba bezgavk (priželjc, katerega poškodba je kritična pri mladičih in mladih psih!),
 • poškodba žleze ščitnice, žil in povezanega očesnega pritiska (pozor pasme s potlačenimi gobčki in izbuljenimi očmi!), moten pretok krvi v in iz možganov,
 • zategnjenost mišic (poškodba le-teh vpliva na gibanje celega telesa),
 • poškodba vretenc in medvretenčnih ploščic (osteoartritis hrbtenice in hernija diskov), ukleščenje živcev vratnega dela hrbtenice in še bi lahko naštevala.

Vlečenje na povodcu tako ni le neprijetno zaradi stresa, razdražljivosti in negativnih asociacij z okoljem, ki se pri vlečenju pojavijo, ampak lahko vodi tudi v resne vedenjske in druge nepopravljive zdravstvene težave.

Torej, dobra oprsnica:

 • ima na sprednjem delu obliko črke Y, katere center ne leži na mehkem delu vratu, ampak na začetku kosti prsnice
 • ne ovira ramen ter tako dopušča tacam neovirano gibanje
 • ne ovira vratu in ostaja v celoti na prsnem košu
 • ne drgne psa pod pazduhami
PREJMI BREZPLAČNO KNJIGO

MISELNA
ZAPOSLITEV PSA

Prijavi se na e-novičke in prejmi 14 praktičnih idej za pripravo pasjih miselnih iger, ki vaju bodo v trenutku bolj zbližale in okrepile vajin odnos.

prijavi se

Za privezovanje pa svetujem vsaj 3m dolg povodec ker:

 • pes potrebuje svobodo pri gibanju, da se lahko razgiba, voha in raziskuje okolico
 • se pes zelo slabo počuti, ko ve, da je omejen na kratko in da nič ne more, sploh pa v situacijah, ki so za njega neprijetne. Psi ne komunicirajo med seboj samo s telesno govorico in različnimi zvoki, ampak tudi z uporabo prostora, kot npr., ko želijo narediti miritven signal „lok“ pri srečanju z drugim psom ali ko se preprosto želijo umakniti pred nekom.
 • se njegovo obnašanje razlikuje od našega. Dva psa bosta pri srečanju pristopila eden do drugega v loku, med ovohavanjem se bosta vrtela in se ovohavala. In da vse to normalno pasje vedenje steče kar se da brez težav in da naš kuža, ki je zaradi našega okolja pripet na povodec, izpade čim bolj avtentičen pri komuniciranju z okolico, smo mu mi dolžni pomagati tako, da ga pri njegovem naravnem obnašanju ne oviramo.

Razni obeski, ki jih dajemo na psa, kot so značke z imeni, nosilci za pasje iztrebke itd. morajo biti ravno tako nemoteči. Za psa je namreč zelo neprijetno, ko ve, da mora skozi ulico, kjer bo s svojim cingljajočim obeskom zbudil vse pse ali, ko ga bo cel sprehod ves čas v glavo udarjal plastičen ali kovinski shranjevalec za vrečke za pobiranje pasjih iztrebkov. V teh dveh primerih je npr.bolje, če ime in telefonsko številko enostavno kar všijemo v pasjo oprsnico ali na zaponko. Vrečke za pobiranje pasjih iztrebkov pa lahko shranimo v drečko, ki je za psa popolnoma nemoteča in se jo lahko pritrdi tako na povodec kot na oprsnico.

Kvalitetno opremo za vašega psa najdete na tej povezavi: trgovina

Naj vam torej misli kot so “pa saj moj pes tako in tako ne vleče na povodcu” ne bodo opravičilo za uporabo neprimerne opreme, saj je za poškodbe včasih dovolj že en sam poteg. Verjamem, da si vsak pes zasluži le najboljše in verjamem tudi, da imamo vsi radi svoje pse. Zapomniti pa si je treba tudi, da te ljubezen nikoli ne vleče naokrog za vrat.

V kolikor pa si želiš več poglobljenega znanja te vabim, da se nam pridružiš v Akademijo za kinološke vzgojitelje in inštruktorje, ki se bo začela 16.9.2023. Program bo zelo pester in raznolik, saj ti bomo najnovejša znanja na področju kinologije podajali tuji in domači strokovnjaki iz različnih področij kot so pasja psihologija, zdravje psa in pasja prehrana, prva pomoč ter nenasilna komunikacija s skrbniki (bodočimi tečajniki, strankami).

Ustvari si kvaliteten odnos s svojim psom ali s tečajniki in se prijavi v Akademijo Mi2 na tej povezavi: AKADEMIJA MI2

Število mest je omejeno. Za zgodnje prijave do 31.3.2023 velja 4% popust.

PREJMI BREZPLAČNO KNJIGO

MISELNA
ZAPOSLITEV PSA

Prijavi se na e-novičke in prejmi 14 praktičnih idej za pripravo pasjih miselnih iger, ki vaju bodo v trenutku bolj zbližale in okrepile vajin odnos.

prijavi se